Min første hjemmelagde ost

- min første ost -

                  Månen var rund som en ost og jeg fikk ikke sove. Det var bare å stå opp igjen. Jeg satte meg foran vedovnen å begynte og kikke i boken jeg fikk til jul: Selvforsyning i praksis av Maria Østeråker. Oppskriften på å lage Nybegynnerost fenget min oppmerksomhet. Dette må jeg prøve tenkte jeg mens jeg så ut på himmelens ost.

                  Oppskriften var 8 liter melk, 2 ss løype og 2 ss salt. Med 8 liter melk til en nybegynnerost regnet jeg med at 1 liter melk ikke gav mye ostemasse. Der tok jeg feil. Sluttresultatet ble en ost så stor som en kake.😳

                 I margen i boka kunne jeg lese at mysen som blir igjen etter at ostemassen er tatt ut kan man koke ned til prim. Prim og prim frøken Østeråker. Da det ikke ble prim slik jeg kjenner prim gav et google søk meg svar på det. Skal man lage prim trenger man også fløte.


Skal man prøve og lage ost hadde det holdt med 2 liter melk.


38 grader tid for å ha i 2 ss løype.


Etter 50 min var ostemassen klar til å ta ut.


"Ostekake"


Osten ble flat på smak,
men med Karis hjemmelagde ripsgele
 ble det slettes ikke så verst.


Så var det primen


Etter ca 2,5 timers koking.


Det ble en prim med en interessant, smak og konsistens.
Egner seg nok best som tilsetning i brun saus.


  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Aroniasyltetøy min nye favoritt.

Verdens sunneste chips?

Slik får jeg store georginer.