Sveitserhuset


- fra morenerygg til Sveitserhus -


           Jeg har alltid hatt interesse for gamle hus. At det fantes spesielle stilepoker hadde jeg ikke noe spesielt forhold til. Da vi skulle bygge nytt hus på småbruket vi hadde kjøpt, var naturlig nok tanken et gammelt utseende, men ikke noe mer en det.

           En dag sier min kjære kone at hun syntes det var fint med knekter rundt vinduene. Javel tenkte jeg og begynte å sjekke hva som fantes. Og fra da av ble jeg hektet på Sveitserstil. Skal der være stil, så skal det være stil, tenkte jeg.

           Jeg så for meg et Sveitserhus med et utseende fra tidlig i epoken. De første Sveitserhusene hadde gjerne empirevinduer med enkle vinduslister og knekter. Det var også viktig for meg at husets framside skulle være 100% symmetrisk.  

Til og med i staudebedene er blitt plantet i symmetri.

           Noe av det viktigste med Sveiterhuset synes jeg er de store takutstikka med tidsriktige sperreender på langsidene. Åser og hengsperrer på endeveggene.

           Andre detaljer på huset får komme etterhvert. Målet har ikke vært og er ikke å bli ferdig på 1-2-3, men å glede seg med trearbeid over tid.😉 


Moreneryggen forsvinner.
Kjekt med en far som graver.

Snart klart til muring.
Gravemaskinen har gjort sitt i denne omgang.

Ny spade og blandemaskin 23.juni 2007.
Jeg er klar!!!

Ferdige grunnmur 9.august 2007

Snekkeren finjusterer bjelkelaget.
 Bjelkelagets materialer er hugget akkurat der huset står.
En form for gjenbruk😉

Første vegg, og første oppdrag for Skrim Bygg as.

Fin dag for montering av takstoler.

Det begynner å ta form.

Mine favoritt detaljer på huset monteres.
Ås/sperrutstikk.

Snart tett tak.


13. november 2007, årets første snøfall.
Siste takstein ble lagt på dagen før.



8. april 2008 ferdig kledd.

21. januar 2016 montering av rekkverk.
Alt tar sin tid, men det blei bra til slutt.😊

Vinteridyll i Hegna.


Kommentarer

  1. Så koselig det ble! Idyllisk og ser gammelt og ærverdig ut.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Aroniasyltetøy min nye favoritt.

Verdens sunneste chips?

Slik får jeg store georginer.